Al 29.000 flexijobs

29.000 mensen hebben vandaag een flexi-job, goed voor 18 miljoen euro aan RSZ-inkomsten. Vanaf 1 januari 2018 worden de flexi-jobs uitgebreid naar bakkers, slagers en kappers. Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) denkt dat het aantal daardoor kan verdubbelen.

Wie al een 4/5de hoofdjob heeft, kan sinds 2015 bijklussen in de horeca via flexi-jobs. Als werknemer betaal je geen belastingen en geen sociale bijdragen op het geld dat je verdient met je flexi-job. De werkgever betaalt een verlaagd tarief van 25% sociale bijdragen. Het idee achter het systeem is flexibele arbeid mogelijk maken en zwartwerk tegengaan. Volgens cijfers die Vincent Van Quickenborne (Open Vld) opvroeg bij staatssecretaris De Backer hebben in het derde kwartaal dit jaar 29.000 mensen een flexi-job uitgeoefend. “De Belgische horecasector staat er dus beter voor dan ooit, met dit jaar ook 3,8% meer omzet en 5,5% meer bezoekers, volgens recente cijfers.”

Vanaf 1 januari 2018 kan ook de kleinhandel, zoals bakkers, slagers, kappers en buurtwinkels, rekenen op het systeem. En ook gepensioneerden mogen vanaf dan een flexi-job uitoefenen – al waren de vakbonden ertegen. Voor werklozen met bedrijfstoeslag (SWT) – het vroegere brugpensioen – zal het niet mogelijk zijn. Door de uitbreiding bestaat volgens De Backer de kans dat we op koers zitten om het aantal flexi-jobs te verdubbelen. (Bron HLN)